Beslutet från kommunen!

24/11/2021

Som många av er redan läst i dagens ÖT, så har lokalen vi tidigare blivit lovad att få hyra blivit upptagen av en entreprenör här i Jakobstad som tänkt öppna ett kaféliknande ungdomställe. Har varit i kontakt med en av dem idag och diskuterat framtida möjligheter för samarbete på något vis för att kunna förverkliga det Fristaden har som mål. Vi är alla grymt besvikna på hur kommunen har hanterat våra ansökningar. Fristadens ansökan fick avslag gällande hyreskostnader 20400:-/året och även Delhi House ansökan på endast 6000:-/för ungdomsverksamhet. Vi båda har samma mål att kunna erbjuda ungdomarna en plats på fritiden att samlas på och kommunen fortsätter blunda för de nya idéer och möjligheter som vi "vanliga" föräldrar, syskon och bekanta jobbar aktivt för! Att ge Jakobstads barn och unga en chans att få utvecklas i en trygg miljö. Det är skrämmande att se den utveckling som varit de senaste åren och att se att än idag så väljer politikerna att stoppa huvudet i sanden och fortsätta i samma gamla spår som nyhetsrubrikerna tydligen visar att det inte är en hållbar utveckling!

Ni kan själva läsa nedanför och det är bara ett axplock från de senaste nyhetsrubriker som ÖT och YLE skrivit om och då är det endast det SYNLIGA på ytan av allt som händer bland våra barn och unga i Jakobstad!

Hälsningar från oss alla på Fristaden, vi kommer fortsätta kämpa! Rätt ska vara rätt!

• UNGDOMSBROTTSLIGHET: JAKOBSTAD VÄRST I SVENSKFINLAND PUBLICERAD 27.09.2016 - 05:00. UPPDATERAD 23.03.2017 - 18:13

ALLT YNGRE MISSBRUKAR OCH VISST HAR PROBLEMEN MED ALKOHOL- OCH DROGER ESKALERAT I JAKOBSTAD SÄGER MARIA AHO.- DE HÄR PROBLEMEN HAR ÖKAT MARKANT UNDER DE SENASTE ÅREN. OCH DET ÄR MÅNGA UNGA OCH BARN, FRÅN 11-12 ÅRS ÅLDERN SOM ANVÄNDER BÅDE DROGER OCH ALKOHOL. DET ÄR KANSKE DET SOM SKRÄMMER MIG MEST, SÄGER AHO.AHO SÄGER ATT DET BLIVIT VANLIGARE ATT RIKTIGT UNGA, ELLER BARN RÖR SIG UTE PÅ STAN SENT PÅ NÄTTERNA. SPECIELLT STORT ÄR PROBLEMET UNDER SOMMAREN OCH STORA EVENEMANG SOM JAKOBS DAGAR.HUR SER DITT DRÖMSCENARIO UT NÄR DET GÄLLER ATT MÖTA UNGDOMAR SOM INTE MÅR BRA?- ATT DET FINNS ETT STÄLLE DIT MAN KAN KOMMA, ÄVEN ANONYMT OCH BERÄTTA HUR MAN HAR DET. ATT DET FINNS NÅGON SOM MAN LÄTT KAN VÄNDA SIG TILL OCH NÅGON TAR SIG TID ATT LYSSNA OCH TAR DE UNGA PÅ ALLVAR, SÄGER MARIA AHO"


• UNG KVINNA SKÖTS TILL DÖDS I JAKOBSTAD - POLISEN BEKRÄFTAR ATT DROGER FINNS I BILDEN PUBLICERAD 07.10.2019 - 15:53. UPPDATERAD 08.10.2019 - 13:05


• FLER UNGA MED DROGPROBLEM I JAKOBSTAD - "JAG TROR ATT LÄGET ÄR DET SAMMA PÅ ANNAT HÅLL"PUBLICERAD 10.12.2019 - 06:27. UPPDATERAD 10.12.2019 - 16:43Psykoterapeut Ireeni Finnholm är ledare för beroendevården på beroendevårdskliniken i Jakobstad.- Drogproblemen har visat sig allt mer på sistone. Men jag tror att läget är det samma även på annat håll i landet. Drogproblemen har överlag ökat, säger Finnholm.Varför ökar de?- Det som jag ser i mitt arbete är marginalisering som går i arv från en generation till nästa. Vi har också många kunder som har mobbats i skolan, kunder som lider av ensamhet, och andra psykiska problem. Det skulle vara viktigt att satsa på förbyggande arbete.Inom vilka grupper ökar då droganvändningen? Bland ungdomar?- Jo, det har blivit fler ungdomar, konstaterar Finnholm.

• STORT INTRESSE FÖR ATT DISKUTERA DROGER OCH VÄLMÅENDE I JAKOBSTAD PUBLICERAD 01.11.2019 - 06:29. UPPDATERAD 01.11.2019 - 09:23När man behöver hjälp akut så ska man kunna få den utan att beställa tid långt på förhand, sa Anna-Maja Henriksson.Hon berättade också att regeringen kommer att satsa mera pengar på missbrukarvård och förebyggande åtgärder.Linda Fagerudd talade om vikten av att alla unga har en plats och att kuratorer finns där de unga rör sig.

• 17 FALL AV MISSHANDEL UNDER JAKOBS DAGAR - OCKSÅ RÅN OCH OLAGA HOT I HELGEN I JAKOBSTADPUBLICERAD 29.07.2019 - 16:58.Flera av misshandelsfallen skedde i Skolparken.Bland annat misshandlade ett ungdomsgäng på 5-10 personer två män i Skolparken på fredagen. Männen fick slag och sparkar mot huvudet.Tre unga män misshandlade också en ung kvinna på fredagen genom att fälla henne till marken. Samma män hotade också kvinnans pojkvän med en lång kniv.På lördagen misshandlades en ung man i Skolparken så att han förlorade medvetandet för en stund och behövde sjukvård.Två män misshandlades med järnrör nära scenen i Skolparken. De fördes till vård med ambulans.

• VUXNA PÅ STAN I JAKOBSTAD ÄR EN TRYGGHET FÖR DE UNGA: "VI SÅG INTE TILL NÅGRA POLISER INNAN KLOCKAN TVÅ PÅ NATTEN" PUBLICERAD 30.07.2019 - 22:28. UPPDATERAD 31.07.2019 - 09:49Mikaela Strömberg, Susann Sandbacka och Carolina Parhiala som alla tre är tonårsföräldrar, valde att lägga sin fritid på att finnas där för ungdomarna under Jakobs dagar. De ser tydligt att det finns ett behov av vuxennärvaro.- Absolut, många unga kom och pratade med oss och sa att det var bra att vi fanns där. De tog gärna kontakt med oss, säger Susann Sandbacka.De unga ville prata eller be om hjälp om någon kompis inte mådde riktigt bra eller om det drog ihop sig till bråk. Carolina Parhiala säger att det verkar som om de unga upplevde en trygghet att vuxna var på plats.Stämningen var överlag god säger Sandbacka. De unga hade roligt och det var främst en lite klick som ställde till med bråk. Mikaela Strömberg var ute på stan på lördagen och hon säger att det stora antalet misshandlar förvånade henne.- Jag har inte sett något sådant, men jag hörde om ett fall av misshandel, säger Strömberg.- Vi såg inte till några poliser på hela kvällen heller, inte innan klockan två på natten, fast vi sökte efter dem, säger Parhiala.


• FIRANDE UNGDOMAR SYSSELSATTE POLISEN UNDER SKOLAVSLUTNINGEN PUBLICERAD 31.05.2020 - 10:35.På flera ställen i Österbotten var läget under kvällen problematiskt och polisen hann inte med alla uppdrag. I bland annat Skolparken i Jakobstad anmäldes flera fall av misshandel.- Jag vet inte exakt hur många fall av misshandel det var i Jakobstad. Mina kolleger var ganska trötta efter sitt nattskift och hade bråttom hem, säger Latvala.• Behovet av stödfamiljer ökar i Jakobstadsregionen PUBLICERAD 07.02.2020 - 13:20.- Och i Jakobstadsregionen verkar behovet alltjämt hållas på lika hög behovsnivå, säger Svenlin.Det kan Carita Blomström, enhetschef för familjeservicecentralen på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad, bekräfta.- Det kan bero på att vi har blivit bättre på att erbjuda våra tjänster. Men det kan också hända att behovet av stödfamiljer ökar för att vissa familjer inte har ett så stort nätverk kring sig, säger Blomström.Bristen på stödfamiljer är stor.Blomström kan också ge siffror: Från 2018 till 2019 ökade antalet barn i stödfamiljer från 91 till 114.

• FÄRSK THL-RAPPORT: MER AMFETAMIN ÄN NÅGONSIN TIDIGARE - LJUSNING PÅ ÅLAND OCH VÄRRE I HUVUDSTADSREGIONEN PUBLICERAD 21.10.2020 - 02:00. UPPDATERAD 21.10.2020 - 11:38
27 STÄDER, BLAND DEM JAKOBSTAD, SALO, RAUMO OCH VICHTIS FINNS I ÅR MED I ANALYSERNA FÖR FÖRSTA GÅNGEN.


• PERSON MED KOPPLING TILL DÖDSSKJUTNING I JAKOBSTAD ANHÅLLEN PUBLICERAD 21.08.2020 - 15:21. UPPDATERAD 21.08.2020 - 15:59
EN MAN AVLED I TORSDAGS I STADSDELEN LONDON I JAKOBSTAD EFTER ATT HA BLIVIT SKJUTEN.


• CYKELSTÖLDSVÅG I JAKOBSTAD - TJUVARNA TAR SIG TILL OCH MED IN PÅ PRIVATA GÅRDSPLANER PUBLICERAD 23.07.2020 - 14:26.• GROV VÅLDTÄKT UTREDS I JAKOBSTAD - TRE MÄN MISSTÄNKS HA FÖST IN KVINNA I PAKETBILPUBLICERAD 07.07.2020 - 13:01.
En kvinna har anmält att hon tidigt på lördagsmorgonen promenerade i Gamla Hamn i Jakobstad, när tre män som färdades i en röd paketbil föste in henne med våld i lastutrymmet där hon utsattes för våldtäkten.

• Jakobstadsbor får vara med och utveckla centrum - också trendspanare och kulturarbetare får ge sin åsiktPUBLICERAD 03.02.2020 - 17:09. UPPDATERAD 04.02.2020 - 07:39 Bland annat vill invånarna se mer växtlighet i stadsbilden och en samlingsplats för ungdomar. Det finns också mer konkreta önskemål om till exempel ljusslingor över gågatan och nya trafikarrangemang för olika gator. Invånarna har också gett tips på var en centrumlekpark kunde finnas och hur den kunde se ut.


• SJU FÖRSLAG FÖR ATT LUGNA OCH FÖRBÄTTRA LÄGET FÖR UNGA I JAKOBSTAD - DISKUSSIONEN AKTUELL IGEN EFTER 40 BARNSKYDDSANMÄLNINGAR PÅ EN HELGPUBLICERAD 05.08.2021 06:02. UPPDATERAD 05.08.2021 12:31.Elvira Nyrönen är ordförande i Jakobstads ungdomsfullmäktige.Hur ser du på läget i Jakobstad idag, är det mycket droger, våld och oroligheter?- Jag skulle såklart säga att det finns. Jag själv tror att det grundar sig mycket i psykisk ohälsa som man inte tagit i tu med.Enligt Nyrönen borde man redan från lågstadiet uppmärksamma psykisk ohälsa och känsloreglering så man lär sig värdesätta sina känslor och sitt mående. Hon säger att man borde kunna hantera psykisk ohälsa och motgångar bättre istället för att ta till droger, som för många är en flykt.