15:e December

Kan Honung bli gammal/dålig?

Ny fråga imorgon :)

Svaret för dagens fråga hittar du bakom morgondagens lucka ;)

Svar från 14:e December

"Hur många Ton skräp per dag samlas i våra hav?"

Minst 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år och enligt beräkningar finns i dag ungefär 150 miljoner ton plast i haven!

 Majoriteten av allt skräp som finns i havet har slängts på land och förts till havet med regnvatten, vindar och floder.

På 50 år har plastförbrukningen ökat 20 gånger.

40 procent av den plast som tillverkas används till engångsförpackningar som också är det vanligaste skräpet i havet.

Men det finns lösningar! Om vi alla hjälps åt att sprida medvetenheten om problemet och försöker att tänka efter före man handlar eller kastar våra produkter! ;)


1. Shoppa second hand, En av de viktigaste sakerna du kan göra för miljön är att återanvända kläder och prylar.

2. Banta badrumsskåpet. En tumregel är att ju färre ingredienser en produkt innehåller desto bättre.

3. Byt till ekologiskt. För att du ska veta att en matvara är ekologisk räcker det att det står "ekologisk" på förpackningen. Eller så kikar du efter någon av märkningarna EU-ekologiskt.

4. Sopsortering. Det är lätt att sortera förpackningar. Har du en förpackning? Är den av glas, metall, kartong eller plast? För den till ekopunkten! Vi har en egen  informations sida gällande sopsortering som ger information om vilken förpackning som ska sorteras vart.  Ni hittar den under fliken " Miljötänk för en Grönare Framtid!"


Info om Seabin

  • Seabin är en flytande havssoptunna, som kan placeras i vattnet till exempel i småbåtshamnar, vid varv och i segel- och handelshamnar.
  • Soptunnan samlar in skräp som flyter omkring i vattnet. Ytvattnet sugs in i havssoptunnan genom en filterpåse. När vattnet efter det pumpas tillbaka i hamnbassängen blir skräpet kvar i insamlingspåsen.
  • Seabin har också kapacitet att samla in olja och andra orenheter som flyter på vattenytan.
  • För tillfället använder Seabin-projektets team tolv volts dränkbara pumpar som kan drivas med sol-, våg- eller vindkraft.


Källa : https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide och https://svenska.yle.fi/artikel/2017/05/09/nordeuropas-forsta-havssoptunna-samlar-och-filtrerar-skrap-i-vattnet