12:e December

Vilken är världens äldsta pyramid?
Ny fråga imorgon :)

Svaret för dagens fråga hittar du bakom morgondagens lucka ;)

Svar till 11:e December

"När kom den första adventskalendern?"

Julkalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

Den tryckta adventskalendern har tysk förebild. Den spreds i Sverige under 1930-talet och riktades till barn. 1956 sändes den första Adventskalendern i Sveriges Radio och 1960 kom den första TV-sändningen. Namnet ändrades under 1960-talet till Julkalendern. Den genom tiderna mest populära julkalendern var "Teskedsgumman" från 1967. Bilden: Ett utsnitt av Aina Stenberg MasOlles välkända motiv på en adventskalender från 1941. Foto: Mats Landin, Nordiska museet.

Den första adventskalendern i Finland utkom 1947.

Scouternas adventskalender har varit en del av den finländska adventstiden i över 60 år. De finlandssvenska flickscouterna hämtade adventskalendern till Finland år 1947 och sedan dess har den utkommit årligen. Under årens lopp har adventskalendern vunnit en bestående plats i den finländska jultraditionen och finländarnas hjärtan.


Källor: https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/adventskalendern och

https://www.scout.fi/for-karen/kampanjer-och-projekt/adventskalendern/