Detta är vår historia


Vi hade en gång en dröm som unga att kunna få passa in, att få bli hörda, att få ha en egen plats där vi kunde träffas och samlas med våra vänner. Vi blev vuxna, fick familj och glömde bort vår dröm. Tills en dag, när våra barn blivit stora och säger att de saknar samma sak som vi en gång drömde om. Och när vi sedan upptäcker att många unga i dagens samhälle inte får ta plats och det finns ett behov av att få bli både sedd och hörd! Statistiksiffrorna visar en skrämmande trend om psykisk ohälsa bland barn och unga och det är ett av våra mål att få ändrat på den negativa spiralen och försöka lyfta upp hoppet bland barn och unga igen! Det ska finnas en plats där de kan få samlas och bara få vara sig själva med sina vänner i en trygg miljö. Det ska finnas en plats där man kan få bli sedd och hörd! Det ska finnas en plats där man kan få drömma om sina framtidsplaner och det ska finnas en plats där man kan få råd och stöd i att få förverkliga dem! 

Där ifrån fick vi grunden till att börja arbeta på ide´n till Fristaden!
 


Stöd våran verksamhet!

 

Vi arbetar för att barn och unga skall få en trygg och bra framtid i Jakobstad. Vår verksamhet skall vara en ungdomsgård som ligger centralt i Jakobstad. Där förmiddagarna skall vara öppet för dagmammor och småbarnsföräldrar att träffas över en fika samtidigt som det ska finnas pedagogiska sysselsättningar för små barn. Tidiga eftermiddagar så är verksamheten öppen för barn i förskola-mellanstadiet för de barn som inte går på kommunens "eftis"-verksamhet. Och kvällarna skall vara anpassade till ungdomar upp till 18 år. Med spel, filmkväll, eller bara ett ställe att samlas på i en trygg miljö.

Vi arbetar ideellt just nu alla i styrelsen och planerar för olika digitala tips till sysselsättning. En gång i månaden har vi ett månadsmöte där vi går igenom hela månadens statistik från föreningens olika plattformar och via statistiken försöker utveckla föreningen ett steg längre. På månadsmötet utvärderar vi det arbete vi gjort den senaste månaden och går i genom vad vi vill gå vidare med och utveckla .

Vårt främsta mål i dagsläget är att få öppna dörrarna till en lokal där barn och ungdomar kan få samlas och umgås och bara kunna få vara sig själva en stund och chilla med spel, film, fika och andra aktiviteter så som pyssel, workshops m.m. Att hitta medlemmar som finner glädjen i att få vara en del av verksamheten att kunna vara med och utveckla föreningens syfte i enlighet med vår stadgar. Att kunna skapa olika evenemang där vi får aktivera barnen till en hälsosam sysselsättning på deras fritid med t.ex evenemangskvällar i ungdomsgården, utflykter i närmiljön, resor till historiska platser i Finland. Olika tillställningar under veckosluten m.m.

Föreningen Fristadens verksamhet är helt beroende av understöd från andra aktörer/medlemmar och kan ta emot donationer, understöd, testamenten, sponsorer. Både från privatpersoner,företag,samfund,stiftelser,fonder,föreningar/organisationer.

Alla medel vi får in till Fristaden r.f går oavkortat till vår verksamhet och vårat arbete med att kunna erbjuda ett ställe för alla barn och unga att få utvecklas till trygga unga vuxna.  

Om ni vill veta mer om hur just du/ni kan understöda Fristadens verksamhet, ta gärna kontakt för mer information.

Små ändringar gör stor skillnad!

"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!"

 VÅRAT TEAM!

Ordförande
Linda Backlund
Vice Ordförande
Peder Asplund
Kassör
Annette Björklund
Sekreterare
Ronja Larsson
Styrelsemedlem
Romeo Larsson
Styrelsemedlem
Shani Andersson