Vändagen 2024

12.02.2024

Vad innebär det att vara en vän och vad betyder vänskap?


Att vara vänner betyder att man ömsesidigt tycker om och anförtror sig åt varandra. 

Vänskap betyder att man har en relation som inte bygger på romantik, utan kanske i stället på att man har kul tillsammans eller att man litar på varandra.

Nästan alla människor tycker att vänskap är viktigt. 

Det känns bra att ha personer runt omkring sig som man kan hänga med, plugga med, spela sport med eller prata om allt som händer i sitt liv med.

En bra vänskap bygger på att man är snälla mot varandra och att man vill den andra personens bästa. Man behöver inte alltid vara lika varandra eller ha samma intressen. Många tycker faktiskt om att hänga med personer som inte är som en själv, det blir som att man kompletterar varandra!

Om du vill vara en bra kompis så är det viktigt att du visar respekt, lyssnar och hjälper din vän när hon eller han behöver dig. Det är också viktigt att dessa saker är ömsesidiga och att du känner att du både ger och får inom ramen för er relation.


Om vänskapen inte känns bra?


Om du känner att din vän eller dina vänner är taskiga mot dig så kan det vara mobbing. Det är aldrig okej att vara taskig mot någon med flit eller kalla någon för elaka saker. Om det har hänt dig är det bra att prata med en vuxen person som du litar på. Det kan vara ett äldre syskon, en förälder, skolpersonal eller landets tjej- och ungdomsjourer. Man kan både få stöd i att säga åt vännen eller vännerna som beter sig elakt, och man kan själv få stöd om man känner sig ledsen.

Via Fristadens hemsida "Våga Prata" kan du hitta olika chattkanaler där du kan få råd och stöd av andra vuxna med tystnadsplikt som du kan prata med anonymt!


Om du önskar utvidga din vänskapskrets!


Om du känner dig motiverad att skaffa fler vänner, här är några användbara tips:

  • Engagera dig i en ny idrott, gärna en lagsport!
  • Utveckla en ny hobby och sök via internet efter likasinnade personer. Lokala föreningar kan också erbjuda möjligheter att delta i aktiviteter som intresserar dig.
  • Ta initiativ att samtala med nya människor på din skola. Ibland kan ett enkelt "hej" vara startskottet för en givande konversation. Visa genuint intresse för personen och föreslå att ni hänger någon dag.
  • Internet utgör en effektiv plattform för att knyta nya vänskapsband. Kommunikationen behöver inte nödvändigtvis vara ansikte mot ansikte inledningsvis; det är fullt möjligt att lära känna varandra online. 

OBS!

Dock är det av yttersta vikt att beakta säkerhetsaspekter när man interagerar med nya bekantskaper på nätet. Informera en ansvarig vuxen om din nya vän och vid det första personliga mötet bör ni träffas på en offentlig plats, som exempelvis ett café eller ett köpcentrum.


Delta i Fristadens utlottning! 

Med chans att vinna ett presentkort för två till Biografen i Jakobstad!

Fyll i dina uppgifter och berätta vad vänskap betyder för dig.