MIDSOMMAR!

20.06.2024

Midsommar, eller Juhannus på finska, är en högtid vi alla känner till. Men hur mycket vet vi egentligen om alla vår favorit sommar högtid? Midsommar är en högtid som kan spåras till 1500 talet men som tros har firats sedan 300 talet, tidigare för att fira midsommarsolståndet och senare som Johannes döparens dag, beroende på vilket land du är från. Firandet av högtiden varierar från land till land varav Sverige och Finland är den som firar det störst.

Beroende på landet är det antingen midsommarstänger eller brasor du har att se fram emot. I Finland varierar det från region till region. De svenskspråkiga områdena, Åland speciellt, har midsommarstänger likt vår svenska granne medan de finskspråkiga regionerna håller sig till att bränna brasor likt Norge och Danmark.

I Danmark specifikt finns den udda traditionen att tillverka en pappers häxa i mänsklig storlek som sedan eldas upp på ett bål, med åren har traditionen sakta fallit bort men bålet eldas fortfarande utan häxor. Förr i tiden trodde man det skulle skrämma bort häxor, som i Danmark, flög till Blåkulla på midsommarafton.

Men vart kommer midsommarstången eller majstången som den också kallas ifrån? Ja det är ingen riktigt säker på. Det tros att den kom till Sverige från Tyskland under medeltiden och det är mest troligt att den skulle representera det kristna korset. Den äldre termen Majstång tros komma från ordet maja som betyder "att smycka med löv".

Förr i tiden pratades det mycket om att Midsommar, precis som Valborg, var en natt när övernaturliga väsen var väldigt aktiva. Man skulle vara försiktig med att använda magi eller att sia om framtiden som om vilka skulle dö eller hur skörden skulle gå. Det finns många sätt att spå, till exempel något som kallas årsgång där en person går tre varv motsols runt en eller flera kyrkor. Om årsgångaren genomfört ritualen rätt ska han på vägen hem få uppleva syner eller ljud på vägen hem som berättade om hur året skulle gå. Enigt sägnen varierade synerna från bröllops tåg ifall någon skulle gifta sig till något mer obehagligare. Den vanligaste sägs ha varit att årsgångaren fick se sin egen begravning.

Dock det vanligaste sättet att spå om framtiden har du förmodligen hört om.

Att plocka sju sorters blommor.

Det sägs att om du plockar sju sorters blommor och lägger dem under din kudde kommer du att drömma om vem du ska gifta dig med en dag. Den andra är att torka din midsommarkrans för att sedan använda i badet på Julafton för att garantera god hälsa och att bli frisk och stark under nästa år.


Om ni vill ha tips på quiz och lekar klicka här

 kommer ni till vårt blogginlägg med olika utmaningar ;)