Midsommar!

21.06.2023

Vi på Fristaden vill önska alla en trevlig och fin midsommar. 


Midsommar är en historisk hyllning till bondesamhället. En del av midsommarfirandet handlar just om övergången mellan vår och sommar då människor sådde och hoppades på god skörd. 

En mer långsökt förklaring till firandet är att midsommar är en brytpunkt i arbetsåret i bondesamhället.

Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen och fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni alltså dagen innan Johannes Döparens dag den 24 juni. 

Men eftersom detta störde arbetsveckan beslutades det att midsommar istället skulle firas på en fredag och nu för tiden inträffar midsommar mellan den 20 och 26 juni. 

Vem var Johannes?...

Johannes döparen ska enligt Lukasevangeliet ha fötts sex månader före Jesus. Det är därför Johannes döparens dag och midsommardagen under så många år firades den 24 juni. Från och med 2003 firas Johannes döparens dag däremot på söndagen efter midsommardagen.

Berättelsen om Johannes döparen börjar hos den gamle prästen Sakarias och hans hustru Elisabeth. De börjar båda bli gamla. De har inga barn. Men så möter de en ängel och får veta att de ska få ett barn och ge honom namnet Johannes, som betyder "Gud är nådig".

Johannes arbetade för förändring

När Johannes blir vuxen förbereder han människor på att Jesus ska komma. Han brinner för att människor ska förändras. Han uppmanar dem att be om förlåtelse för sina synder och göra rätt.

Johannes döpte Jesus. Det går att läsa i Matteusevangeliet 3:13-14.

Förr i tiden pratade man om att midsommarnatten var magisk och full av övernaturliga väsen, kanske har du hört talas om att när man lägger sju sorters blommor under huvudkudden på midsommarafton så kommer du drömma om den du ska gifta dig med.   

Om ni vill ha tips på quiz och lekar klicka här så kommer ni till vårt blogginlägg med olika utmaningar ;)