Fristadens artikel i Österbottens Tidning 9/2-2021

 Ny förening vill öppna ungdomsgård där alla känner sig välkomna

En ny förening vill erbjuda stöd och hjälp i vardagen till barn och unga mellan 0 och 18 år genom att öppna en ungdomsgård i centrum av Jakobstad. 

Foto: Arkiv/Fredrik Westblom

Fristaden r.f. vill öppna en ny ungdomsgård där barn och unga kan samlas med kompisar för att till exempel spela brädspel eller biljard.

Eldsjälarna bakom den ideella föreningen Fristaden r.f. jobbar för att kunna öppna en ungdomsgård i Jakobstad. De har bland annat påbörjat en namninsamling för att utreda allmänhetens inställning till en ny ungdomsgård. Föreningen säljer också medlemskap till dem som vill stöda verksamheten.

Tanken är att verksamheten ska fungera som ett komplement till stadens verksamhet i Tobaksmagasinet.

- Där finns begränsningar när det kommer till ålder och öppettider. Vår verksamhet ska rikta sig till barn och unga i åldern 0-18 år, säger föreningens ordförande Linda Backlund.

Den nya ungdomsgården ska stå öppen för de yngsta barnen i vuxet sällskap på förmiddagen, för barn i låg- och mellanstadiet på eftermiddagen och för ungdomar fram till klockan 22 på kvällen.

- Unga har ingenstans att vara på kvällarna, vi vill finnas där för dem så att de känner att de har en plats i samhället. Det hade varit en trygghet också för föräldrarna att veta att deras barn är vid en ungdomsgård istället för på stan.

"Visionen är att vi på sikt ska kunna öppna flera ungdomsgårdar i staden."

LINDA BACKLUND

ordförande i föreningen Fristaden

Fristadens ungdomsgård ska fungera som en samlingsplats med brädspel, biljardbord och café. Samlingsplatsen är öppen för alla oavsett språk men verksamheten bedrivs på svenska.


Just nu är man åtta aktiva i föreningen som jobbar för att ungdomsgården ska bli verklighet. Föreningen är varken politisk eller religiös. De föreningsaktiva jobbar idéellt, men hoppas få understöd från staden Jakobstad för att kunna hyra en lokal på en central plats i staden.

 
- Visionen är att vi på sikt ska kunna öppna flera ungdomsgårdar i staden.

Skribent: FRIDA ÖST Kontakta skribenten: frida.ost@osterbottenstidning.fi 

Artikeln publicerades 09.02.2021 kl 9:45