4:e December

Vad består Pandornas kost i största del av?

Ny fråga imorgon :)

Svaret för dagens fråga hittar du bakom morgondagens lucka ;)

Svar från 3:e advent: 

"Hur snabbt springer räven över isen?"

Räven kan springa i upp till 70 km/h. Trots att rävarna är ganska små är de några hejdlöst snabba löpare. En räv kan komma upp i över 70 km/h!

Lite annan intressant fakta om räven är....

1. Räven har också mycket gemensamt med katter. Precis som katten är räven som mest aktiv efter att solen har gått ner. I själva verket har dem vertikalt orienterade pupiller, som gör det möjligt att se i svagt ljus. Den jagar även på ett liknande sätt som en katt gör, genom förföljelse och kasta sig över sitt byte. Och det är egentligen bara början på likheterna. Precis som katten har räven även känsliga morrhår och en sträv tunga. De går på tårna likt många kattdjur och har även infällbara klor, vilket gör att de kan klättra på hustak eller i träd. Vissa rävar sover även i träd, precis som katter kan göra.

2. Rävarna använder sig utav jordens magnetiska fält. Som en guidad missil med inbyggd GPS utnyttjar räven jordens magnetfält för att jaga. Andra djur, som exempelvis fåglar, hajar och sköldpaddor har också detta "magnetiska sinne", men räven är den första som vi har upptäckt som använder det för att jaga och fånga byten.

3. Anpassar kamouflage till vädret...arktiska rävar börjar inte att frysa förrän temperaturen är nere på hela -70 grader Celsius. Deras vita päls kamouflerar de dessutom mot rovdjur och gör dem till utmärkta jägare. När vädret blir mildare och säsongen ändrar sig gör likaså pälsen det och byter färg till brunt eller grått, så att räven kan smälta in bland stenar och berg.

Vill du läsa mer fakta om räven kan du hitta det här...svenska yle

Källa till dagens info: https://www.10fakta.se/ravar/