24:e December

Vilket land kommer tomten ifrån ursprungligen.?

Ingen ny fråga imorgon :)
Svaret för dagens fråga hittar du bakom morgondagens lucka. Plus alla frågor med svar för denna gång! God Jul önskar vi alla till er alla och en riktigt goood uppesittarkväll! ;)

Svar till 23:e December.

"Hur många renar har jultomten?"

8 + 1 = 9 stycken renar  

Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen. Namnen kommer från dikten A Visit from St. Nicholas från 1823, som gjorde att renar blev julsymboler i amerikansk kultur. Det finns ingen etablerad översättning av namnen till svenska, men i en översättning av dikten kallas de: Stjärna, Nalla, Atja, Svansa, Naiti, Tassa, Valko och Dansa.

Rudolf tillkom 1939 i sagan av Robert L. May.

Faktum är dock att redan på slutet av 1800-talet flyttade flera samiska familjer från Finnmark i Norge till Alaska. Målet var att de skulle lära inuiterna renskötsel och med på resan hade de 500 renar. Det norsk-amerikanska företaget Lomen Company använde flera av samerna tillsammans med renarna i en reklamkampanj för renkött. Där blev renarna ledda av samer och i släden som varje ren drog satt en jultomte med massa julklappar. Så föddes den moderna amerikanska julmyten med Santa Claus, Rudolf och resan från Nordpolen.

I svensk julkultur har jultomten också en släde lastad med julklappar, ibland en kälke som han drar själv. På enstaka bilder från 1800-talet har han spänt en get för kälken (en koppling till jultomtens föregångare, julbocken). Renarna anknyter till amerikansk tradition, men en skillnad är att i nordisk jultradition genomförs slädfärden nere på marken, och inte med flygande släde/renar som i Amerika

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Jultomtens_renar