2:a December

 Hur länge tar det för solen att lysa till jorden?

Ny fråga imorgon :)

Svaret för dagens fråga hittar du bakom morgondagens lucka ;)

Svar från 1:a advent: Varför flyter äpplet?

Vindruvan har högre densitet än vatten och därför sjunker den medan äpplet har lägre densitet och flyter ovanpå vattnet. 

Vilka frukter flyter i vatten? Det är lika fascinerande varje gång att stora äpplen och apelsiner flyter och att små vindruvor sjunker till botten. Eller att apelsinen behöver sitt skal, sin "flytväst" för att kunna flyta. Skalar vi bort det så sjunker även den till botten! Medan bananen flyter både med och utan skal. Eller att en liten bit äpple flyter medan en liten bit potatis sjunker fast man ibland knappt kan se skillnad på dem.

Allt handlar om ämnenas densitet, det vill säga hur tätt det är mellan molekylerna. Har ämnet högre densitet, tätare med molekyler, än vattnet sjunker det. Man kan jämna ut skillnaden genom att fylla på med luft, som exempelvis apelsinskalet hjälper till med. Mellan skalet och fruktköttet finns luft samlat och fruktens sammanlagda densitet blir då lägre än vattnets, vilket gör att den kan flyta med skalet på. Kanske flyter potatisen om den får en liten "båt", som en skål att ligga i? Man kan också höja densiteten på vattnet genom att salta väldigt mycket och låta det lösa upp sig. Då kan man exempelvis få en potatis att flyta i vattnet. Blanda minst 1 dl salt till 7 dl vatten, lös gärna i varmt vatten och låt stå en stund.

källa: https://upptackargladje.wordpress.com/2014/03/16/flytande-frukter/